Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ












-Εκδότης: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
-Συγγραφέας: Μέρτζος, Νικόλαος Ι.
-ISBN: 960-7265-83-1
-Έτος Έκδοσης: 2007
-Σελ.: 30


Περιγραφή:
Ο Μακεδονικός Αγώνας με διεκδικούμενο έπαθλο τη Μακεδονία και τη συνείδηση των Μακεδόνων συνεχίζεται μέχρι σήμερα επί 137 χρόνια με ενδιάμεσες ανάπαυλες και με ποικίλα, συνήθως αιματηρά, μέσα. Τα επί μέρους κεφάλαιά του, κατά χρονικές περιόδους, έχουν προσαρμοσθεί και ενταχθεί σε ευρύτερες πολεμικές ή πολιτικές ανακατατάξεις, όπως επί παραδείγματι οι δύο Βαλκανικοί και οι εν συνεχεία δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι. Το γεγονός αυτό όμως δεν μεταβάλλει τη διαχρονική διαπίστωση ότι και στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο της Ιστορίας ένας εκ των κεντρικών στόχων παρέμενε σταθερά η Μακεδονία.
Αξιολογούμενα σήμερα επιστημονικά και εστιαζόμενα στη Μακεδονία όλα τα γνωστά ιστορικά γεγονότα και τα συνεχώς αποκαλυπτόμενα νέα ιστορικά στοιχεία συνθέτουν και αποκαλύπτουν διαχρονικά το θέατρο των επιχειρήσεων στη Μακεδονία σε πλήρη συνάρτηση με τον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο.
Ο Μακεδονικός Αγώνας, από το 1870 μέχρι το 1943, διεξήχθη μεταξύ των Ελλήνων και των
Βουλγάρων. Από το 1944 μέχρι το 1990 διεξήχθη μεταξύ των Ελλήνων και των Γιουγκοσλάβων και από το 1991 συνεχίζει να διεξάγεται μεταξύ των Ελλήνων και του κράτους των Σκοπίων, μικρού αντιπροσώπου μεγάλων συμφερόντων.
Κατά τη διαδρομή των 137 αυτών ετών ισχυρές ξένες Δυνάμεις εναλλάσσονται ως σύμμαχοι ή αντίπαλοι των δύο εκάστοτε πρωταγωνιστών προκειμένου να προωθήσουν στη Μακεδονία τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα ή να αποκλείσουν την εγκατάσταση άλλων ξένων Δυνάμεων στον κρίσιμο μακεδονικό χώρο. Στην πραγματικότητα μία Μεγάλη Δύναμη κατά τις διάφορες περιόδους χρησιμοποιεί για δικό της λογαριασμό τη Βουλγαρία, τη διεθνιστική κομμουνιστική ιδεολογία, τη Γιουγκοσλαβία και τα Σκόπια.
Επομένως, θεώμενος μεταγενέστερα σήμερα από την υψηλή σκοπιά των τελευταίων 137 ετών, ο Μακεδονικός Αγώνας αναδεικνύεται ένα συναρπαστικό παίγνιο υψηλής στρατηγικής στο οποίο Μεγάλες Δυνάμεις της εκάστοτε εποχής αναμετρώνται, μέσω των μικρών ανταγωνιστών, για να ελέγξουν τη Μακεδονία και τον πληθυσμό της. Και τούτο επειδή η Μακεδονία παραμένει επί 2.500 χρόνια ένας γεωστρατηγικός χώρος εξαιρετικής σημασίας.

Related Posts with Thumbnails