Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ














-Συγγραφέας: Τσόμσκι, Νόαμ
-Ημερ/νία έκδοσης: 1999
-Μεταφραστής: Αλεξίου, Νίκος
-Αριθμός σελίδων: 243
-Εκδόσεις: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Περιγραφή:
Στο συναρπαστικό αυτό βιβλίο, ο Νόαμ Τσόμσκι, μέσω μιας πληθώρας ντοκουμέντων, καταρρίπτει τον μύθο των ανεξάρτητων ΜΜΕ- πίσω από το θέαμα του ανεξάρτητου δημοσιογράφου, η εταιρειακή ελίτ είναι εκείνη η οποία αποφασίζει, τελικά, τι θα δούμε, θα ακούσουμε ή θα διαβάσουμε.

«Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που έχει Ιστορία. Εάν θα έχει και μέλλον, δεν είναι και τόσο βέβαιο. Η απάντηση βρίσκεται στις προοπτικές των λαϊκών κινημάτων με βαθιές ρίζες σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού, αφοσιωμένων σε αξίες, οι οποίες είτε καταπνίγονται είτε περιθωριοποιούνται, εντός του πλαισίου της υφισταμένης κοινωνικής και πολιτικής τάξης πραγμάτων: η κοινότητα, η αλληλεγγύη, το ενδιαφέρον για το ευπαθές φυσικό περιβάλλον, το οποίο θα πρέπει να συντηρήσει τις μελλοντικές γενιές, η δημιουργική εργασία με αυτοπειθαρχία, η ανεξάρτητη σκέψη και η γνήσια δημοκρατική συμμετοχή στους διάφορους τομείς της ζωής.» N.T.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ - ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΣΤΩΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ














-Εκδότης: Εκδοτική Θεσσαλονίκης
-Συγγραφέας: Επίκτητος
-ISBN: 960-6614-09-5
-Έτος Έκδοσης: 2005
-Σελ.: 92




ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑ (1943-1937)




Συγγραφέας: Εμπειρίκος Ανδρέας
Εκδότης: Άγρα
ISBN: 960-325-160-7
ISBN 13: 978-960-325-160-6
Γλώσσα: Ελληνικά
Μήνας Έκδοσης: Φεβρουάριος
Έτος Έκδοσης: 2009
Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός Σελίδων: 116



Encyclopedia Of Chemistry












Author: Don Rittner
Reading level: Young Adult
Hardcover: 352 pages
Publisher: Facts on File (July 30, 2005)
Language: English
ISBN-10: 0816048940
ISBN-13: 978-0816048946



Book: Encyclopedia of Chemistry
With a structure that reflects the way chemistry is currently studied, the comprehensive Encyclopedia of Chemistry is the definitive reference to this vast subject area. Hundreds of chemistry-related entries, thought-provoking essays, leading discoveries, and biographies of notable chemists throughout history provide high school through early college students with the most complete information available. Addressing a subject whose understanding is crucial to all mature science students. Encyclopedia of Chemistry presents an engaging, interactive approach to learning. Additional material directs students to further pursue their studies on the Internet, including links to informative websites and summaries of chemistry-related resources. A special section listing all Nobel Prize winners in chemistry, a bibliography, and a reference cited section complete this informative encyclopedia. Students and Professionals alike will benefit from the extensive coverage and easy-to-use format of this resource. Entries include atomic mass unit (amu), binary fission, Boyle's law, cheletropic reaction, enzyme induction, Daniel Gabriel Fahrenheit, g-factor, Heisenberg Uncertainty Principle, Krebs' cycle, nuclear binding energy, photosynthesis, polymerase chain reaction, radiocarbon dating, suicide inhibition, and thermonuclear energy.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ













-Εκδόσεις : Παπαδήμας
-Έτος Έκδοσης : 2008
-ISBN : 960-206-210-Χ
-Σελίδες : 209
-Μετάφραση : Στεφανής, Αθανάσιος Δ.
-Ερμηνεία : Στεφανής, Αθανάσιος Δ.


Αναλυτική Περιγραφή Βιβλίου:
Ποια είναι η κατάσταση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα; Από τη μια, Ελληνίδες ξακουστές, όπως η Ελένη, η Πηνελόπη κ. ά. και από την άλλη ένας κόσμος όπου κυριαρχούν οι αξίες του άνδρα. Μέσα από αυτή την αμφιλογία επέλεξε η συγγραφέας να κάνει την αποτίμησή της, αποφεύγοντας να πέσει στην παγίδα του αιώνιου θηλυκού αλλά και μακριά από κάθε αγωνιστικό φεμινισμό που θα φώτιζε μόνο τις αρνητικές όψεις της κατάστασης.

Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΩΝ












-Συγγραφέας : Taylor, Thomas
-Μετάφραση : Οικονομοπούλου, Μαρία
-ISBN : 9602680601
-ISBN 13 : 9789602680605
-Εκδόσεις : ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
-Χρονολογία έκδοσης : 1995
-Σελίδες : 327



Περιγραφή:
Ο Τόμας Τέυλορ, συγγραφέας αυτής της αξιόλογης πραγματείας για τη φιλοσοφία των αριθμών, ήταν ο μεγαλύτερος Πλατωνιστής του σύγχρονου κόσμου. Αποτελούσε παράδειγμα ευρυμάθειας και εργατικότητας. Μετέφρασε στα Αγγλικά τα έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, τα Σχόλια του Πρόκλου για τη Θεολογία του Πλάτωνα, τα φιλοσοφικά και μαθηματικά Σχόλια του Πρόκλου στα έργα του Ευκλείδη και αναρίθμητα μικρότερα έργα από τα οποία το παρόν βιβλίο είναι το πιο σημαντικό. Κανένας άλλος μελετητής της ελληνικής σκέψης από την εποχή του Πρόκλου δεν κατανόησε τόσο τέλεια την Ορφική Θεολογία. Η ανώτερη ικανότητα του Τόμας Τέυλορ μαρτυρείται από την εκτίμηση που γνωρίζουν τα έργα και οι μεταφράσεις του.

ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ














-Συγγραφέας : Γιαλουράκης, Κλεάνθης
-ISBN : 0004332490
-ISBN 13 : 9780004332499
-Εκδόσεις : ΣΤΕΡΕΩΜΑ-ΜΠΙΜΠΗΣ
-Σελίδες : 189



ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ - ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ














- Συγγραφέας: Μεταλληνός, Γεώργιος Δ.
-Εκδόσεις : Ακρίτας
-Έτος Έκδοσης : 1998
-ISBN : 960-7006-06-2
-Σελίδες : 271


ΕΛΛΗΝΩΝ ΖΗΝ













-Συγγραφέας : Γεωργαλάς, Γεώργιος
-ISBN : 9607942604
-ISBN 13 : 9789607942609
-Εκδόσεις : ΕΡΩΔΙΟΣ
-Χρονολογία έκδοσης : 2003
-Σελίδες : 232


Περιγραφή:
Από αυτές πήγαζαν οι αξίες, οι θεσμοί και όλη η συμπεριφορά του Έλληνος -όλα όσα τον ανεδείκνυαν σε ον ξεχωριστό, διακριτό από τους μη- Έλληνες.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ














-Εκδότης: Βιβλιοπωλείον της Εστίας
-Συγγραφέας: Θεοδωρίδης, Χαράλαμπος
-ISBN: 960-05-0366-4
-Έτος Έκδοσης: 1999
-Σελ.: 416


Περιγραφή:
Ο Επίκουρος (Σάμος, 341 π.Χ. - Αθήνα, 270 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Ίδρυσε δική του φιλοσοφική σχολή τον "Κήπο" όπως λέγονταν, μιας από τις πιο γνωστές σχολές της ελληνικής φιλοσοφίας.

Η φιλοσοφία του Επίκουρου αποτέλεσε τη βάση της ατομιστικής αντίληψης για το σύμπαν και της υλιστικής μεταφυσικής. Κατά τον 19ο αιώνα, η φιλοσοφία του Επίκουρου εντυπωσίασε τον Κάρολο Μαρξ, ο οποίος το 1841 έγραψε διατριβή υπό τον τίτλο: «Διαφορά μεταξύ, της φυσικής φιλοσοφίας του Δημοκρίτου και του Επικούρου», την οποία υπέβαλε στην Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου της Ιέννας στη Γερμανία και με αυτήν έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα. Αργότερα όμως, ο Μαρξ ασπάστηκε τις στωικές ιδέες του Χέγκελ για το "Πνεύμα της (προδιαγεγραμμένης) Ιστορίας". Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι μαρξιστικές κοινωνίες να έχουν ως στόχο την εκπαίδευση των ανθρώπων να κάνουν το καθήκον τους στο πλαίσιο του πεπρωμένου τους, σύμφωνα με τη στωική φιλοσοφία. Και βέβαια δεν είχαν στόχο την εκπαίδευση των ανθρώπων να είναι ευδαίμονες βιώνοντας τη φρόνηση, την αταραξία και τη φιλία σύμφωνα με την επικούρεια φιλοσοφία. Πάντως, εκτός από τον Μαρξ και ο Λένιν ασπάσθηκε την περί ειδώλων γνωσιολογική αντίληψη του Επίκουρου. Οι Σκανδιναβικές χώρες με τα σοσιαλοδημοκρατικά συστήματα, που ενδιαφέρθηκαν για την ευδαιμονία των περισσοτέρων ανθρώπων, εφάρμοσαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις αρχές του Επίκουρου.

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ














- Συγγραφέας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ
- Σελίδες: 46
- Εκδόσεις: ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
- Έτος έκδοσης: 1945




ΠΛΑΤΩΝ - ΤΙΜΑΙΟΣ






-Συγγραφέας: Πλάτων
-Μεταφραστής: Κάλφας Βασίλης
-Εκδότης: Πόλις
-ISBN: 978-960-7478-11-5
-Έτος έκδοσης: 1995
-Αριθμός Σελίδων: 563



Περιγραφή:
Κανένας άλλος πλατωνικός διάλογος δεν διαβάστηκε ή σχολιάστηκε τόσο όσο ο Τίμαιος. Η θεματολογία του τον φέρνει κοντά στους προσωκρατικούς φιλοσόφους: είναι μια διατριβή «περί φύσεως», το μοναδικό έργο του Πλάτωνα με αντικείμενο τον φυσικό κόσμο. Ως τον 17ο αιώνα, ο Τίμαιος ήταν στην ουσία όλος ο πλατωνισμός· ήταν ο ισχυρότερος κρίκος που συνέδεε τον χριστιανισμό με την αρχαία ελληνική σκέψη.

ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ - Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον 1










-Μετάφραση : Φιλολογική Ομάδα Κάκτου
-Ερμηνεία : Φιλολογική Ομάδα Κάκτου
-Εκδόσεις : Κάκτος
-Έτος Έκδοσης : 1994
-Αρ. Σελίδων: 320
-ISBN: 960-352-309-7
-Αριθμός σειράς: 307
-Γλώσσα: Ελληνικά (Στερεότυπο αρχαίο κείμενο και μετάφραση στη νεοελληνική)



Περιγραφή:
Βιβλία Α΄-Γ΄. Η ζωή του Απολλώνιου από τα Τύανα, περίφημου φιλοσόφου, ασκητή, μύστη και μάγου, στον οποίο πολλοί απέδιδαν θεϊκή φύση και τον οποίο πολλοί παγανιστές της εποχής του έφτασαν να προβάλλουν ως ίσο αντίπαλο του Ιησού Χριστού. Ιδιότυπη σύνθεση ιστοριογραφίας, λογοτεχνίας και θρησκευτικής συγγραφής.

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΣΟΦΙΣΤΗΣ












-Ἐκδόσεις: Ἰωάννου & Π. Ζαχαροπούλου
-Σειρά: Βιβλιοθήκη Ἀρχαίων Ἑλλήνων Πεζογράφων καὶ Ποιητῶν
-Ἔτος Ἔκδοσης: 1940
-Ἀριθμὸς Σελίδων: 355 σ.
-Συγγραφέας: Ἀλεξάνδρου, Δ



ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΜΟΣ 1













-Αρ. Σελίδων: 232
-ISBN: 960-352-092-6
-αριθμός σειράς: 66
-Γλώσσα: Ελληνικά (αρχαίο κείμενο και μετάφραση)
-Εκδόσεις : Κάκτος
-Σειρά : Αρχαία Ελληνική Γραματεία "Οι Έλληνες"

Περιγραφή:
Ο περίφημος διάλογος «περί δικαίου», το σχέδιο οργάνωσης της ιδανικής κοινότητας δικαίου και παιδείας, η έκθεση των πολιτικών και ηθικών αρχών του φιλοσόφου. Βιβλία Α΄, Β΄. Εισαγωγή στον διάλογο, εξέταση της έννοιας της δικαιοσύ¬νης σύμφωνα με τις επικρατούσες απόψεις της εποχής. Η δημιουργία της πολιτείας.

ΑΡΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ











- Συγγραφέας: ΝΤΑΝ ΜΠΡΑΟΥΝ
- Μετάφραση: ΚΑΨΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
- Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗΣ Α.Α.
- Χρονολογία Εκδοσης: 2005
- Σελίδες: 644
- ISBN: 960-14-1024-4

Περιγραφή:
Ένας μετεωρίτης που κρύβει κάποιο αρχέγονο μυστικό. Μια συνωμοσία εκπληκτικής σύλληψης. Επιστήμονες, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την αλήθεια.
Ποιοι εμπλέκονται; Ποια είναι τα πιθανά οφέλη; Είναι αναμεμειγμένος ο Λευκός Οίκος;

Μια ευφυέστατη, απρόβλεπτη περιπέτεια που ξετυλίγεται με απόλυτα πειστικό τρόπο και αφήνει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα. Έρωτας, μυστήριο και πολιτική συνωμοσία συμπλέκονται σε μια ιστορία κατασκοπίας, στρατιωτικών μυστικών και επιστημονικών ευρημάτων, σχηματίζοντας το τέλειο αμάλγαμα δράσης και ίντριγκας.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ, Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ













-Συγγραφέας : Παναγέας, Ιωάννης
-ISBN : 9608269024
-ISBN 13 : 9789608269026
-Εκδόσεις : ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
-Χρονολογία έκδοσης : 2001
-Σελίδες : 91



ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΗΜΙΘΕΟΥ ΗΡΑΚΛΗ












-Συγγραφέας : Ακτουδιανάκης, Ελευθέριος
-ISBN : 9607985176
-ISBN 13 : 9789607985170
-Εκδόσεις : ΙΣΤΟΡΙΟΓΝΩΣΙΑ
-Χρονολογία έκδοσης : 2001
-Σελίδες : 160
-Σειρά : Ανώτερες συμπαντικές διαδρομές Ι


Περιγραφή:
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια νέα θεώρηση των εννοιών των Μύθων μας, κατά την οποία όλα τα μυθολογικά μας, αποτελούν μορφές τρόπου καθάρσεώς μας από ένα τρόπο ζωής, λανθασμένο, που έφτασε να θεωρείται από τους πολλούς, ως φυσιολογικός εν μέσω της κοινωνίας μας.

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ














-Κύριος Συγγραφέας: Φιλόδημος
-Εκδοτικός Οίκος: ΘΥΡΑΘΕΝ
-Έτος έκδοσης: 6/2004
-Σελίδες: 221
-ISBN: 9789608097179


Σύντομη περιγραφή:
Είναι αντιφατικό το να γράφει ερωτικά ποιήματα ένας δάσκαλος μιας φιλοσοφίας η οποία απορρίπτει τα ερωτικά πάθη και "περιφρονεί" την ποίηση: Να υπηρετεί, έστω, όχι τη γλυκανάλατη ή "λυρική", μα μία πιο πεζή ή ωμή εκδοχή της; Ίσως όχι· αρκεί να μην ξεχνά κανείς πως η ποίηση απλώς εκφράζει τη ζωή - όχι την αλήθεια για τη ζωή. Ο Φιλόδημος, χαρακτηριστική περίπτωση κοσμοπολίτη λόγιου του 1ου αι. π.Χ. πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Herculaneum, κοντά στην Πομπηία, όπου δίδασκε Επικούρεια φιλοσοφία. Τα έργα του, επί αιώνες θαμμένα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να έρχονται στο φως.