Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ


















- Συγγραφέας: ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
- Εκδόσεις: ΝΕΦΕΛΗ
- Χρονολογία Εκδοσης: 2002
- Σελίδες: 48
- ISBN: 960-211-657-9



Περιγραφή :
Ο Ηλίας Πετρόπουλος - μετά τα ρεμπέτικα τραγούδια, τα μικρά ρεμπέτικα, την ρεμπετολογία, το άγιο χασισάκι, τον υπόκοσμο και καραγκιόζη, το μπουρδέλο, τους καπανταήδες και μαχαιροβγάλτες, και διάφορα σχετικά άρθρα - συνεχίζει μ αυτό το βιβλιαράκι τη ρεμπετολογική του έρευνα.

Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ

















- Συγγραφέας : Πετρόπουλος, Ηλίας
- ISBN : 9602111526
- ISBN 13 : 9789602111529
- Εκδόσεις : ΝΕΦΕΛΗ
- Χρονολογία έκδοσης : 1993
- Σελίδες : 128





Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΑΣΟΥΛΑΔΑ

















-Συγγραφέας : Πετρόπουλος, Ηλίας
-ISBN : 960211164X
-ISBN 13 : 9789602111642
-Εκδόσεις : ΝΕΦΕΛΗ
-Χρονολογία έκδοσης : 1993
-Σελίδες : 84



Περιγραφή:

Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΑΣΟΥΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΟΜΕΛΕΤΑ Με τη γνωστή του απέχθεια για τη σοβαροφάνεια, πάντα ανήσυχος, με χιούμορ και χωρίς να φείδεται τις αιχμές, αυτός ο εικονοκλάστης λαογράφος δοκιμιογράφος (αλλά και λεξικογράφος και φωτογράφος και συλλέκτης και ποιητής) κάνει μια ανατομία αυτού του ελληνικού φαγητού. Είναι μια "απαράδεκτη προχειρολογία" να το αποκαλούμε το "φαι της φτωχολογιάς" λέει ο Πετρόπουλος. "Στην πραγματικότητα, τα φασόλια ήσανε χωρισμένα βάση μιας καθαρώς ταξικής ιεραρχίας". Ο Πετρόπουλος ξεκινά από την διασπορά της λέξης "φασσόλι", περνά στις παροιμίες, στα γνωμικά, τα λαικά τραγουδάκια, τα έθιμα της Αποκριάς που βασίζονται στα φασόλια, μέχρι και στα καταπλάσματα και φθάνει στην αιχμή: "Οι Ελληνες λαογράφοι απεχθάνονται την φασουλάδα. Οι Ελληνες λεξικογράφοι περιφρονούν την φασουλάδα. "Στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, απεβίωσε και η ελληνική κουζίνα" γράφει κάπου αλλού. Και στέκεται στον Νίκο Καρόυζο που αγαπούσε την καυτή φασουλάδα.



Η ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ






-Συγγραφέας : Πετρόπουλος, Ηλίας
-Εικονογράφηση : Βερούκας, Αλέξανδρος
-ISBN : 9603604836
-ISBN 13 : 9789603604839
-Εκδόσεις : ΠΑΤΑΚΗΣ
-Χρονολογία έκδοσης : 1995
-Σελίδες : 230



Περιγραφή :
Μια μελέτη για την ονοματοθεσία οδών και πλατειών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για τον καθημερινό φασισμό που οι πολίτες αυτών των πόλεων υφίστανται. Ο συγγραφέας ισορροπεί ανάμεσα στην περιγραφική σαφήνεια και στην ποιητική υποβολή κάνοντας την ανάγνωση των βιβλίων του απολαυστική.

ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ













-Συγγραφεας: ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
-Σελίδες: 142
-Έτος έκδοσης: 1980
-Εκδόσεις: ΝΕΦΕΛΗ



Περιγραφή:
Ο Ηλίας Πετρόπουλος, συγγραφέας με ερευνητικές κεραίες, που έτυχε να περάσει από τις φυλακές, υπόσχεται πως θα γράψει ένα βιβλίο-στιλέτο, που θα βγάλει στην επιφάνεια όλο το πύο που κρύβει το κοινωνικό απόστημα των φυλακών - και που θα στρέφεται όχι εναντίον των φυλακισμένων, αλλά εναντίον της εξουσίας και των υπηρετών της. Σαν πρόλογος του, μικρή πικρή γεύση από την εργασία που έτοιμάζει, μπορεί να θεωρηθή το βιβλίο ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ. Αναφέρεται στους διάφορους τρόπους εκφράσεως των φυλακισμένων και αποκαλύπτει πολλές πτυχές της σκληρής κι άχαρης διαβίωσης τους.

Και το βιβλίο συμπληρώνεται με ορισμένα γραπτά ντοκουμέντα - κραυγές αγανακτήσεως κι επικλήσεις για δικαιοσύνη κι ανθρωπισμό. Όλα αυτά δοσμένα με την ζωντάνια και τον παλμό του συγγραφέα. Και του λόγου το αληθές συμπληρώνεται με εικόνες, παραστάσεις και σχέδια, έτσι που το ντοκουμένο ν' αποκτά περισσή αυθεντικότητα.

«Στην λογοτεχνική πιάτσα φημολογείται ότι γράφω ένα βιβλίο για τις ελληνικές φυλακές ή κάτι τέτοιο. Δεν το αρνούμαι. Όντως ετοιμάζω κάποιο σχετικό κείμενο ακαθόριστου είδους - αγνοώ αν είναι αφήγημα, μελέτη, ευθυμογράφημα, ή λίβελος. Πάντως θάναι ένα βιβλίο-στιλέτο που θα στρέφεται εναντίον των υπηρετών της Εξουσίας. Όταν θα δημοσιευτεί αυτό το βιβλίο (σε ξένη γλώσσα φυσικά) εγώ ο ίδιος πρέπει να βρίσκομαι χίλια μίλια μακριά απ' την πατρίδα. Κάνω ετούτη τη διευκρίνιση για να καταλήξω: το ανά χείρας βιβλίο δεν έχει καμιά σχέση με το άλλο βιβλίο που ετοιμάζω.

Το παρόν βιβλίο παρουσιάζει διάφορους τρόπους εκφράσεως των φυλακισμένων. Ο τρόπος διαβιώσεως στις φυλακές μας συνιστά έναν ειδικό τρόπο καταπιέσεως. Ο κατάδικος επιβάλλεται να επιζήσει, ο κατάδικος θέλει να δείξει τη λεβεντιά του, ο κατάδικος πρέπει με κάθε τρόπο να διασκεδάσει, ο κατάδικος έχει σεξουαλικές επιθυμίες, ο κατάδικος πνίγεται από μοναξιά, ο κατάδικος μισεί τους δεσμοφύλακες, ο κατάδικος στενάζει, ο κατάδικος ζητάει βοήθεια και κανείς δεν σπεύδει. Αυτή, περίπου, είναι η δυναμική και προβληματική της φυλακής. Κι απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα ο νεοελληνικός μικροαστικός κονφορμισμός αντιτάσσει τα γελοία και ανήθικα φραστικά κλισέ: ο εγκληματίας είναι αντικοινωνικό ον (ενώ ο χωροφύλακας είναι κοινωνικό ζώον) - ευτυχώς που ο υπόκοσμος αποτελεί μιαν ελάχιστη μειονότητα (λες και οι εκατομμυριούχοι είναι μεγαλύτερη μειονότης) - ο Νόμος υπεράνω όλων (των φτωχών, εννοείται) κτλ. κτλ. κτλ.

Εν πάση περιπτώσει, όταν ήμουνα στην φυλακή εδιπλάρωνα κατάδικους του κοινού ποινικού δικαίου, και, κυρίως, παιδιά της φάρας (τουτέστιν, του υπόκοσμου). Εδώ και τριάντα χρόνια παρακολουθώ με πάθος και σεβασμό τον τρόπο που ζουν και σκέφτονται, καθώς και τον τρόπο που εκφράζονται και αντιδρούν οι άνθρωποι του υπόκοσμου. Με τον καιρό αλλάζω στάση απέναντι τους. Παιδιόθεν μισούσα τους ρασοφορεμένους, ενώ αγαπούσα όσους είχανε τα χεράκια τους δεμένα με αλυσίδες. Γιατί δεν ξεχνώ την εποχή όπου μικρές ομάδες καταδίκων, με τα χέρια στους κελεψέδες κατευθύνονταν στα δικαστήρια συνοδευόμενες από κουστοδίες τζανταρμάδων - και δεν ξεχνώ εκείνες τις διαβατικές κυρούλες που βάζανε στις τσέπες αυτών των καταδίκων κουλούρια και τσιγάρα, και, κάποτε κάνα φράγκο. Αργότερα, έφηβος ων, εδιάβασα τις Αναμνήσεις απ' το σπίτι των πεθαμένων του Ντοστογιέβσκι και τους Εφτά κρεμασμένους του Αντρέγιεφ, λογοτεχνήματα που με μπάσανε στην φιλολογία της φυλακής. Για χρόνια κυριαρχούσε πάνω μου η γραφικότητα των ανθρώπων του υπόκοσμου. Σιγά-σιγά, όμως, άρχισα να συνειδητοποιώ το είδος και τα όρια αυτής της κάστας. Στην προσέγγιση και κατανόηση βοηθούσε η λογοτεχνία. Στην άπωση και παρεξήγηση οδηγούσε η νομική μου κατάρτιση και οι ηθικολογικές προκαταλήψεις.

Μόνο τα τελευταία έτη μπόρεσα να πλησιάσω τις ρίζες του προβλήματος. Προηγουμένως κατάφερα να αποτινάξω όλο το σύμπλεγμα των δοτών γνώσεων και της τυφλής ηθικολογίας, που μου μπλοκάριζε νου και ψυχή. Το μονοπάτι που ακολούθησα άνοιξε όταν χρειάστηκε να απαντήσω στο ερώτημα: γιατί ο ποινικός κώδικας προβλέπει τόσο μεγάλες ποινές για το αδίκημα της κλοπής;» Ηλίας Πετρόπουλος

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ













-Συγγραφέας: Πορφύριος
-Τίτλος: Κατά Χριστιανών
-Σειρά: Οι Τελευταίοι Έλληνες Εθνικοί
-ISBN 960 - 8097 - 02 – 9
-Εκδόσεις : Θύραθεν
-Σελίδες: 117


Περιγραφή:
Στο φως ύστερα από 16 αιώνες. Το έργο του Πορφύριου "Κατά Χριστιανών" ήταν μια πολεμική πραγματεία που στόχευε στην ανασκευή των χριστιανικών θεωριών και την καταπολέμηση των ιουδαϊκής έμπνευσης δογμάτων που με φανατισμό και μισαλλοδοξία στρέφονταν κατά των ελληνιστικών φιλοσοφιών και του ελληνικού τρόπου. Το έργο του Πορφύριου καταδικάστηκε από την αυτοκρατορική εκκλησία και ρίχτηκε στην πυρά, το έτος 448. Σώζεται μόνο ένα μέρος του: κυρίως τα αποσπάσματα που διατήρησε ο Χριστιανός κληρικός Μακάριος Μάγνης στο έργο του¨"Αποκριτικός προς Έλληνας", αλλά και σκόρπιες μαρτυρίες.
O φιλόσοφος Πορφύριος (232-305), μαθητής του Πλωτίνου, με πολλές φιλολογικές και θεολογικές πραγματείες στο ενεργητικό του, βαθύς γνώστης τόσο του Ευαγγελίου όσο και της Ιστορίας, αντλώντας επιχειρήματα από το οπλοστάσιο της νεοπλατωνικής σχολής αλλά και από την κοινή ανθρώπινη λογική, ασκεί ανελέητη κριτική: στο πρόσωπο του Ιησού, τον οποίο θεωρεί ως έναν ασήμαντο Εβραίο, στους ευαγγελιστές που τους θεωρεί αμόρφωτους παραμυθάδες, στους αποστόλους Παύλο και Πέτρο -αδίστακτους τσαρλατάνους-, αλλά και στην χριστιανική θεολογία που την θεωρεί τελείως εσφαλμένη.
To έργο του Πορφύριου προσφέρει στον σύγχρονο μελετητή μία εικόνα της παγανιστικής πολεμικής του 3ου αιώνα μ.Χ., μιας εποχής που σημαδεύτηκε από τους ανελέητους όσο και μάταιους διωγμούς κατά των χριστιανών, και από τον αγώνα επιβίωσης που έδινε η αυτοκρατορία ενάντια στους εξωτερικούς αντιπάλους της.