Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ - Μισοπώγων, Κατά Χριστιανών, Επιστολές

-Εκδόσεις: ΘΥΡΑΘΕΝ
-Συγραφέας: ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ
-Σελίδες: 200
-Έτγος έκδοσης:


Περιγραφή:
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ τον Μισοπώγωνα, σίγουρα θα βρει να υπογραμμίσει με το μολύβι αρκετά σημεία. Με άλλα θα γελάσει, κάποιες στιγμές θα μπει στον πειρασμό να κάνει θλιβερές συγκρίσεις με σημερινούς πολιτικούς και διανοούμενους, κάποια άλλα θα φωτίσουν τα ποιήματα του Καβάφη που τόσο συχνά αναφέρει τον Ιουλιανό -κι ίσως πολλούς τους κάνει να ερωτευτούν την Ιστορία, όπως την ερωτεύτηκε ο Αλεξανδρινός ποιητής. Ένα είναι βέβαιο: ποτέ στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει ξαναγραφεί τέτοιος αποκαλυπτικός και ειλικρινής λόγος ηγέτη κράτους προς πολίτες, ποτέ δεν έχει διδαχθεί μάθημα ήθους με τέτοια παρρησία, χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Ο Μισοπώγων, πέρα από τη μεγάλη αξία του ως ιστορικό ντοκουμέντο, είναι ένα γραπτό μνημείο Ελληνικού Ήθους.

"Το έργο του Ιουλιανού Μισοπώγων είναι τόσο θαυμάσιο και πνευματώδες, ώστε με δυσκολία μπορεί κανείς να το αποδώσει σε αυτοκράτορα."
Will Durant ("Παγκόσμια Ιστορία του Πολιτισμού", τ. Δ')

Σήμερα ο Ιουλιανός αποτελεί μια ενοχλητική παρένθεση μέσα στα εγχειρίδια της ελληνικής ιστορίας. Αναφέρεται πάντοτε με το επώνυμο που του χάρισαν οι χριστιανοί ( "Παραβάτης" ή "Αποστάτης" ) οι οποίοι, στην καλύτερη περίπτωση, τον εμφανίζουν ως έναν ανεδαφικό οραματιστή• ένα μικρό ανάχωμα που παρασύρθηκε από το ποτάμι της ιστορίας...

Related Posts with Thumbnails