Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ













-Συγγραφέας: Νίκος Μ. Μουλακάκης
-Εκδότης: Επικαιρότητα
-Έτος έκδοσης: 1994
-Αριθμός σελίδων: 229
-Κωδικός ISBN: 9602053011


Περιγραφή:
H παροιμία, ξεκινώντας από τις απλές αλήθειες και τον χώρο της εμπειρίας υπαινίσσεται ή καταλήγει σε μιαν άποψη ∙η άποψη αυτή δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, γιατί στηρίζεται στην κοινή πείρα. Είναι λόγος σύντομος και περιεκτικός, ο οποίος αποτέλεσε και αποτελεί τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας. Ακόμη και σήμερα, μ' όλα τα μέσα και τους αιώνες που πέρασαν, οι απλοί άνθρωποι, όταν επιχειρηματολογούν ή συμβουλεύουν, συχνά κατα­φεύγουν σε παροιμίες.

Στην παρούσα έκδοση συμπεριλάβαμε 378 αρχαίες ελληνικές παροιμίες με το σχόλιο, που τις συνοδεύει, το οποίο μερικές φορές παραλείπουμε, όταν είναι αυτονόητο ή το συνεχίζουμε, όπου χρειά­ζεται, επεξηγώντας το. Διατηρήσαμε τη στίξη και στις παροιμίες και στα σχόλια μας ως στοιχείο ύφους- επεμβήκαμε μόνον, όπου υπήρχαν οφθαλμοφανή παροράματα, προσπαθώντας να μην προ­δώσουμε τον παλαιό εκδότη. Εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, συντο­μεύσαμε το πολύ αναλυτικό σχόλιο.
Η μελέτη των αρχαίων παροιμιών είναι τω όντι επιστροφή στις ρίζες μας και τέρψις του νου και της ψυχής. Αξίζουν επομένως την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων μας και ιδιαίτερα των δοκιμαζομένων νέων.

Related Posts with Thumbnails